Tarieven

De fotovluchten worden uitgevoerd met een vliegtuig. De kosten daarvan zijn ongeveer 250,00 per uur. Daar komen landingsgeld en honorarium voor de safetypilot bij. Door het efficiënt plannen is het desondanks mogelijk voor een redelijk lage prijs luchtfoto's te maken.

Voor een exacte prijsopgave is het van belang waar het te fotograferen gebied precies ligt. Maar gemiddeld gesproken kan de hele Randstad binnen een half uur bereikt worden vanaf de luchthavens Rotterdam of Lelystad. In de praktijk betekent dat dat een fotoopdracht ongeveer tussen de 300 en 700 euro kost, exclusief 21% B.T.W. Daarvoor kan de opdrachtgever vijf foto's uitzoeken uit een online contacsheet van de opnames en voor publicatie gebruiken. Meer beelden zijn los bij te bestellen. 

De fotovluchten worden uitgevoerd met een Cessna 172 of een Piper 28. In tegenstelling tot een 'drone' wordt er wat hoger gevlogen waardoor er wat meer afstand t.o.v. het terrein of onderwerp kan worden gehouden. Dit levert foto's of film op met een natuurlijk perspectief zonder de beeldvertekening van extreme groothoekobjectieven die vaak te zien is bij opnames vanuit een 'drone'. De vluchtuitvoering is onder voorbehoud van de weersomstandigheden die én goed moeten zijn om te vliegen én om te fotograferen. Als opdrachtgever kunt u op verzoek meevliegen. 

Regelgeving voor toegepaste ('commerciële') luchtfotografie is in Nederland bij wet geregeld. Voor luchtfotografie vanuit een vliegtuig is soms een vluchtplan nodig en soms toestemming van Luchtverkeersleiding Nederland (een 'Short Duration Survey Request') maar die wordt voor een vliegtuig eigenlijk altijd direct verleend. Deze toestemming wordt op zeer korte termijn, vaak een uur voor vertrek, verkregen waardoor bij goed weer direct kan worden gevlogen. Dit overigens in tegestelling tot toestemming voor het gebruik van een 'drone' die vaak 28 dagen tevoren moet worden ingediend; in ons grillige klimaat is dat een onzekere factor.

Alle vluchtplannen en de voor het fotograferen benodigde administratie worden door mij verzorgd waardoor de gemaakte foto's volkomen legaal zijn en zonder risico voor de gebruiker kunnen worden gepubliceerd.