Profiel Gerhard van Roon

Ik studeerde Fotografische Vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Sinds 1994 werk ik free-lance als fotograaf, de laatste paar jaar met een verbreding naar luchtfotografie en het produceren van korte films.

Begin 2015 maakte ik voor de Beroepsoplieding Advocaten een korte documentaire over de positie van de advocaat in de samenleving. Aan de hand van de kernwaarden uit de advocatuur worden dilemma's en uitgangspunten van het advocaat zijn geïllustreerd. Een vijftal personen geven met een korte quote praktijkvoorbeelden. In opdracht van CPO/Dialogue schreef ik het script, deed het camerawerk en montage en was ik verantwoordelijk voor de gehele productie.

Recent maakte ik een commercial voor de studiegids van de Rijksacademie voor Financiën. Met 'time-lapse' fotografie werkte ik de metafoor van het opleidingsinstituut als baken in een veranderende wereld uit. Het script kwam tot stand in overleg met Eveline de Heijer en Huug Schipper van Studio Tint, ik deed de regie, montage en het camerawerk.

Als onderdeel van de Beroepsopleiding Advocaten organiseert CPO/Dialogue in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut debatten tussen studenten en juristen onder de naam 'Lawyers Tour'. In opdracht van CPO/Dialogue regisseer en registreer ik in totaal 18 debatten tot een productie van 45 minuten. De gesprekken vinden plaats in een zaal van conferentieoord 'Woudschoten', met 250 mensen publiek en worden geregisteerd met 3 HD camera's.

Voor de digitale leeromgeving van de Beroepsopleiding Advocaten produceer ik een aantal filmpjes waar met een videocollege een bepaald onderdeel van een vak wordt toegelicht. In de loop van 2014 en 2015 komen ongeveer dertig instructiefilms online.

Ter herinnering aan aan het decreet van Napoleon dat in 1811 de basis legde voor de moderne advocatuur in Nederland maakte ik in opdracht van de Nederlandse Orde van Advocaten en met historicus Robert Sanders een filmpje dat in 8 minuten de gebeurtenissen voorafgaand en sindsdien in perspectief zet. De film is opgenomen op historische locaties als de Rolzaal en Paviljoen Welgelegen waar de broer van Napoleon, Lodewijk als Koning van Holland resideerde. Op 29 juni 2011 werd de film in het bijzijn van kroonprins Willem Alexander ten doop gehouden.

In opdracht van Taqa Energy B.V. heb ik voor het project Gasopslag Bergermeer een paar korte filmpjes gemaakt die op de website gasopslagbergermeer zijn gepubliceerd.

Voor de Nederlandse Orde van Advocaten maakte ik de film 'Toga op Tournee' waarin burgers, bestuurders en advocaten reflecteren op de advocatuur. De film werd als DVD aan alle advocatenkantoren van Nederland gestuurd. Voor de Orde maak ik vaker filmpjes, onlangs voor het jaarcongres waar als terugblik op de afgelopen 60 jaar jonge advocaten werden geïnterviewd over hun toekomstvisie, en oudere advocaten terugkeken op wat in 1952 in de advocatuur als innovatief werd ervaren.

Een kleine selectie van films is te zien onder 'opdrachten'.