Informatie

Luchtfoto’s hebben meerwaarde, zeker bij bouwwerken of infrastructurele projecten. Vaak maken ze in één keer duidelijk wat je op de grond niet ziet, en wat je alleen omslachtig kunt uitleggen. 

Als vliegend fotograaf maak ik luchtfoto’s in opdracht. Recent werkte ik in opdracht van bouwbedrijf Heijmans, het Havenbedrijf Rotterdam, de Provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, Communicatiebureau Tappan, het Hoogheemraadschap van Delfland en het Wereldnatuurfonds. Maar mijn foto's werden bijvoorbeeld ook gebruikt voor een campagne van de Nederlandse Bank, een publicatie in NRC Handelsblad en op websites en in magazines over stedelijke ontwikkeling.

De fotovluchten worden uitgevoerd met een Cessna 172 onder EASA SPO regelgeving bij Operator Sand Air te Rotterdam, NL-AOC-60/9. In tegenstelling tot met een 'drone' vlieg je met een vliegtuig wat hoger waardoor er wat meer afstand t.o.v. het terrein of onderwerp kan worden gehouden. Dit levert foto's of film op met een natuurlijk perspectief zonder beeldvertekening van extreme groothoekobjectieven. 

Regelgeving voor toegepaste ('commerciële') luchtfotografie is in Nederland bij wet geregeld. Voor luchtfotografie vanuit een vliegtuig is vaak een vluchtplan en soms toestemming van Luchtverkeersleiding Nederland nodig. Daarnaast moet de Operator een AOC hebben die luchtfotografie als SPO onder EASA toestaat. Wat ook de regels zijn om uw object te fotograferen, Kunst en Vliegwerk heeft het allemaal geregeld zodat u legaal gebruik kan maken van de foto's. Een veilige vluchtuitvoering staat voorop en een grondige voorbereiding is inbegrepen bij de opdracht. Lees er meer over op de pagina tarieven.

De vluchtuitvoering is onder voorbehoud van de weersomstandigheden die én goed moeten zijn om te vliegen én om te fotograferen. Als opdrachtgever kunt u op verzoek in de meeste gevallen tijdens de opnames meevliegen. 

Alle CO2 uitstoot die veroorzaakt wordt door de vliegbewegingen van Kunst en Vliegwerk worden gecompenseerd met een bosproject in Bolivia via Treesforall.nl.

Gerhard van Roon is lid van de beroepsorganisatie voor professionele fotografen Dupho.

Stuur voor meer informatie een bericht of vraag een offerte aan.

De naam 'Kunst en Vliegwerk' is overigens ontleend aan de gelijknamige titel van de dichtbundel van Jan Emmens (1924-1971) waarin is opgenomen het gedicht 'Vogel'. De laatste regels van dit vers luiden: 

'Hoe komt wie vliegt ooit tot bedaren,
 en wie niet vliegt ooit van zijn plaats?'