Tarieven

De fotovluchten worden uitgevoerd met een vliegtuig. De kosten daarvan zijn ongeveer 250,00 per uur. Daar komen landingsgeld en kosten voor de safetypilot bij. Door efficiënt plannen is het desondanks mogelijk voor een redelijk lage prijs luchtfoto's 'op maat' te maken.

Voor een exacte prijsopgave is het van belang te weten hoe lang het vliegen is naar het te fotograferen object. Gemiddeld gesproken kan de hele Randstad binnen een half uur bereikt worden vanaf de luchthavens Rotterdam of Lelystad. In de praktijk betekent dat dat een foto-opdracht ongeveer tussen de 500 en 700 euro kost, exclusief 21% B.T.W. Daarvoor kan de opdrachtgever 5 foto's uitzoeken uit een online contactsheet van de opnames en voor publicatie gebruiken. Meer beelden zijn per stuk bij te bestellen. Derdengebruik (b.v. in persberichten) is mogelijk met een toeslag.

De fotovluchten worden uitgevoerd met een Cessna 172 of een Piper 28. In tegenstelling tot een 'drone' wordt er hoger gevlogen waardoor er wat meer afstand t.o.v. het terrein of onderwerp kan worden gehouden. Dit levert foto's of film op met een natuurlijk perspectief zonder de beeldvertekening van extreme groothoekobjectieven. De vluchtuitvoering is onder voorbehoud van de weersomstandigheden die én goed moeten zijn om te vliegen én om te fotograferen. Als opdrachtgever kunt u zonder extra kosten meevliegen. 

Regelgeving voor toegepaste ('commerciële') luchtfotografie is in Nederland bij wet geregeld. Voor luchtfotografie vanuit een vliegtuig is vaak een vluchtplan nodig en soms toestemming van de Luchtverkeersleiding Nederland (een 'Short Duration Survey Request') maar die wordt voor een vliegtuig eigenlijk altijd direct verleend. Daarnaast is voor luchtfotografie een SPO benodigd. Deze permissie kan op korte termijn - tot op een een uur voor vertrek - worden verkregen waardoor bij goed weer direct kan worden gevlogen. Zo kan er snel en flexibel gewerkt worden en kan mooi weer optimaal worden benut.

Alle vergunningen en de voor het vliegen benodigde administratie worden door Kunst en Vliegwerk verzorgd waardoor de gemaakte foto's legaal en zonder risico voor de gebruiker kunnen worden gepubliceerd.

Kunst en Vliegwerk is een handelsnaam van Gerhard van Roon en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Haaglanden.