Tarieven

De fotovluchten worden uitgevoerd met een vliegtuig. De kosten daarvan zijn ongeveer 250,00 per uur. Daar komen landingsgeld en kosten voor de safetypilot bij. Door efficiënt plannen is het desondanks mogelijk voor een redelijk lage prijs luchtfoto's 'op maat' te maken.

Voor een exacte prijsopgave is het van belang te weten hoe lang het vliegen is naar het te fotograferen object. Gemiddeld gesproken kan de hele Randstad binnen een half uur bereikt worden vanaf de luchthavens Rotterdam of Lelystad. In de praktijk betekent dat dat een foto-opdracht ongeveer tussen de 500 en 700 euro kost, exclusief 21% B.T.W. Daarvoor kan de opdrachtgever 5 foto's uitzoeken uit een online contactsheet van de opnames en voor publicatie gebruiken. Meer beelden zijn per stuk bij te bestellen. Derdengebruik (b.v. in persberichten) is mogelijk met een toeslag.

De fotovluchten worden uitgevoerd met een Cessna 172. In tegenstelling tot een 'drone' wordt er wat hoger gevlogen waardoor er wat meer afstand t.o.v. het terrein of onderwerp kan worden gehouden. Dit levert foto's of film op met een natuurlijk perspectief zonder beeldvertekening van extreme groothoekobjectieven. 

Regelgeving voor toegepaste ('commerciële') luchtfotografie is in Nederland bij wet geregeld. Voor luchtfotografie vanuit een vliegtuig is vaak een vluchtplan en soms toestemming van Luchtverkeersleiding Nederland nodig. Daarnaast moet de Operator een AOC hebben die luchtfotografie als SPO onder EASA toestaat. Wat ook de regels zijn om uw object te fotograferen, Kunst en Vliegwerk heeft het allemaal geregeld zodat u legaal gebruik kan maken van de foto's. Een veilige vluchtuitvoering staat voorop en een grondige voorbereiding is inbegrepen bij de opdracht.

De vluchtuitvoering is onder voorbehoud van de weersomstandigheden die én goed moeten zijn om te vliegen én om te fotograferen. Als opdrachtgever kunt u op verzoek in de meeste gevallen tijdens de opnames meevliegen. 

Alle CO2 uitstoot die veroorzaakt wordt door de vliegbewegingen van Kunst en Vliegwerk worden gecompenseerd met een bosproject in Bolivia via Treesforall.nl.

Gerhard van Roon heeft een Commercieël vliegbrevet (CPL(A)SEP/MEP) en is lid van de beroepsorganisatie voor professionele fotografen Dupho.