Profiel Gerhard van Roon

Napoleon Bonaparte heeft eens beweerd dat als je het wereldbeeld van een man wil begrijpen, je moet bezien hoe de wereld eruit zag toen die man twintig jaar was. Geboren in 1970 was ik precies zo oud toen de twee symbolen van onrechtvaardigheid uit mijn jeugd zojuist waren gevallen: de Berlijnse muur en de vrijlating van de latere president van Zuid-Afrika Nelson Mandela. De kleine Franse Keizer zou mijn wereldbeeld niet anders interpreteren dan optimistisch en hoopvol. 

Ik studeerde Fotografische Vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Na mijn examen, een fotoserie over de verkiezingscampagne van 1994, begon ik te werken voor journalistieke opdrachtgevers. Sindsdien werk ik free-lance als fotograaf voor uiteenlopende opdrachtgevers, en maak daarnaast ook korte films.

Inmiddels vindt mijn manier van werken naast redactioneel gebruik ook toepassing in bijvoorbeeld jaarverslagen, magazines en op websites. Ook maak ik voor bedrijven en organisaties fotoboeken in opdracht. Recent werkte ik bijvoorbeeld voor de Nederlandse Orde van Advocaten, ACTAL, Sophia Revalidatie, De Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, TAQA Energy, Houthoff Buruma, Dialogue BV, Goethe Institut, de Consumentenbond en Pels Rijcken Advocaten. Zie voor voorbeelden hiernaast bij opdrachten, of bekijk de lijst met klanten.

Sinds 2009 vlieg ik op één- en tweemotorige vliegtuigen als P28A, C172 en DA42 en houdt me ook bezig met luchtfotografie in opdracht waarvoor ik ook een vliegbrevet als commercieel piloot heb (CPL(A)). Een portfolio van luchtfotografie en meer informatie is te bekijken op de website Kunst en Vliegwerk. Zijn er overeenkomsten tussen vliegen en fotograferen ? Beiden vereisen een goede voorbereiding, 'situational awareness' en gevoel voor timing. Routine mag dan de basis zijn, zonder improvisatie kom je nergens.

In mijn fotografie probeer ik een aantal kwaliteiten te combineren. Esthetisch en authentiek, degelijk maar ook origineel, en zeker niet zonder humor. Of het nu een portret is van de minister-president of zijn jongste bediende, een impressie van een bedrijf voor het jaarverslag, of de illustratie van een doelstelling van een organisatie – het resultaat moet altijd een beeld zijn dat op authentieke wijze recht doet aan de werkelijkheid.

Deze website biedt een overzicht van mijn werk in de afgelopen jaren. Alle technische ontwikkelingen hebben uiteraard veel gevolgen gehad voor de manier van werken maar niet veel veranderd aan mijn manier van fotograferen. Of het nu voor een krant of voor een jaarverslag is, documentair beeld blijft documentair beeld. Dat betekent dat ik niets ensceneer maar alles zo natuurlijk mogelijk benader. Zo blijft het voor mij ook uitdagend en avontuurlijk, uiteindelijk speelt toeval een grote rol. Om zoveel mogelijk gebruik te kunnen maken van die toevallige omstandigheden  moet je je natuurlijk wel goed voorbereiden.

De afgelopen jaren publiceerde ik een aantal fotoboeken die zowel in eigen beheer als in opdracht zijn gemaakt. In 2004 verscheen het fotoboek 'Hyde Park People', een serie foto's over de bezoekers van het Londense Hyde Park. In 2009 verscheen het fotoboek 'Op het Zand'. Met teksten van Lars Kuipers is de Haagse bourgeoisie geportretteerd. Het boek is inmiddels weer in een tweede druk verkrijgbaar. Klik op bibliografie voor een overzicht van gepubliceerde fotoboeken.

Mijn foto's werden de afgelopen jaren onderscheiden met prijzen en nominaties bij De Zilveren Camera, PaNL en UNICEF Childrens Picture of the Year. In 2009 werd een foto uit mijn Hyde park boek toegevoegd aan de fotocollectie 'Moments of Intimacy, Laughter and Kinship' (M.I.L.K.) van Magnum fotograaf Elliott Erwitt.

Ik ben lid van de beroepsorganisatie voor professionele fotografen Dupho en zit sinds 2019 in het Algemeen Bestuur van deze vereniging.

De naam 'Kunst en Vliegwerk' is overigens ontleend aan de gelijknamige titel van de dichtbundel van Jan Emmens (1924-1971) waarin is opgenomen het gedicht 'Vogel'. De laatste regels van dit vers luiden: 

'Hoe komt wie vliegt ooit tot bedaren,
 en wie niet vliegt ooit van zijn plaats?'